Viekö robotit meiltä työt?

Viekö robotit meiltä työt tulevaisuudessa? tästä aiheesta puhutaan aika paljon. Oikeastaan paljon enemmän siitä, että robotit ja tekoäly tulevat viemään suuren osan töistä kuin siitä, että ne eivät veisi (ei niin paljoa kuin siitä, viekö maahanmuuttajat meidän työt).

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että uusia työpaikkoja syntyy enemmän kuin niitä katoaa. Tämä työpaikkojen väheneminen ei siis ainakaan vielä näy, päin vastoin monella alalla kärsitään työvoimapulasta. Totta kai työpaikkoja tulee vähenemään ja kokonaisia ammattialoja poistuu digitalisaation ja robotisaation takia, mutta uskon itse siihen, että uusia työtehtäviä ja ammatteja tulee sitä mukaa lisää, kun niitä korvataan tekoälyllä, automaatiolla ja robotisaatiolla.

Uskon myös, että robotit ja tekoäly eivät pysty vielä satoihin vuosiin tekemään luovuutta tai luovaa ongelmanratkaisua tai esimerkiksi sosiaalista älykkyyttä vaativia tehtäviä. Tässä ongelma saattaakin olla se, kun automaatio ja robotisaatio valtaavat jonkin yksinkertaisen samaa toistoa vaativan ammatin, niin mitä tilalle? pitäisikö ruveta tekemään jotain täysin erilaista, ehkä jopa huomattavasti vaativampaa, luovaa ongelmanratkaisua ja loogista-ajattelukykyä vaativaa työtä, niin riittäisiköhän kaikilla motivaatiota alkaa opettelemaan jotain uutta täysin erilaista työtä vielä vanhemmalla iällä.

Tutkimuksia ja ennusteita tulevaisuudesta on kuitenkin mielenkiintoista lukea, esimerkiksi Britanniassa Oxfordin yliopistossa on tutkittu, että seuraavan 20 vuoden aikana voidaan korvata keinoälyllä ja robotisaatiolla lähes puolet työpaikoista Yhdysvalloissa ja saman suuntaista kehitystä voidaan ennustaa myös Suomessa ja muissa teollistuneissa maissa. Ensimmäisten poistuvien ammattien joukossa on esimerkiksi puhelinmyyjät, tekstinkäsittelijät, kirjanpitäjät, myyntipääliköt ja asiakaspalveluun liittyvät tehtävät ja näissä ammateissa töiden loppumisen todennäköisyys seuraavan 20 vuoden aikana on tutkimusten mukaan yli 97%. Jonkin tietyn ammatin loppumisen ennusteen voi tarkistaa  täältä.

En itse ole kovinkaan huolissaan siitä, että automaatio ja tekoäly veisi myyjiltä, asiakaspalvelijoilta tai myynnin johtajilta työpaikat alta toisin kuin kirjanpitäjältä, mutta kyllä ne todennäköisesti tulevat helpottamaan huomattavasti näiden tehtävien parissa toimivia henkilöitä heidän työssään, tehden siitä tehokkaampaa, laadukkaampaa ja asiakaslähtöisempää. Sama todennäköisesti tapahtuu todella monen muunkin ammatin kohdalla. Selvää on kuitenkin se, että työn tekeminen tulee muuttumaan paljon seuraavan parin kymmenen vuoden sisällä, todennäköisesti kuitenkin vain parempaan suuntaan.

 

Leave a comment